DHet is n prachtige belevenis, wij tweeën in die 4wd met chauffeur en gids. Shiny en MJ zijn prima gasten. Zij kletsen samen voor in de auto en wij achterin. MJ is een erg goede chauffeur ook al rijdt hij soms wat hard. We zullen gedeeltelijk over asfalt rijden maar ook n groot stuk weer off. road. Het
Landschap blijft veranderen. Het wordt droger en rotsachtiger. Toch blijven er behoorlijk wat kuddes koeien, geiten, schapen en soms kamelen voorbij trekken. We rijden vandaag 312 km. Het is mooi weer. Dat betekent dat de weg goed begaanbaar is. We rijden het traject: Baga Cazriin-Tsogt Ovoo. We vertrekken over het algemeen vroeg in de ochtend ( rond 7 uur) en dat betekent dat we ook vrij vroeg lunchen onderweg. Vandaag wordt er voor ons door de heren een noodle soep gemaakt op een klein gasstelletje. Maar voordat we lunchen kunnen we eerst het canyonlandschap bewonderen. Het is ongelooflijk maar je kunt foto's blijven maken. Dit canyonlandschap ( Tsagaan Suvraga) heeft n prachtige rode kleur. De gids weet niet precies waar die kleur vandaan komt. Ze noemen ze ook wel de red flamed clifs.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEixvuqz1mHIkFzHFzL2DttOSftavU2Mn2p1ws1xk45PpOmisUElSn20anYagjRqJ5cb4Cn0jwFXq6sLp1OvzAYFzlPyXomNnegDa2qgzss-MQ-nfJ_hFmdO1r0OXNcI3kfsbWWLQ_VJ5QQ/s200/IMG_2501.JPG) |
Red flamed clifs |
We rijden verder na een lekkere lunch met n cake-kruimels als dessert en n heerlijke koffie erbij. We zitten gewoon met elkaar op de grond. Prima zo.
Aangekomen op de " witte stupa" worden we weer verrast door een prachtig landschap. Het is een heilige plaats met enorme vergezichten. Dit gedeelte van de Gobi is erg droog en warm. Het is zelfs het droogste gedeelte van het land. Wij hebben geluk met de temperatuur. Hij komt niet veel hoger dan 25 Gr. Dat is heerlijk.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXbrAZj_BUmV8zynNpxNGt4on1aV_gSyF39GinJHoCwiXd4672PNSsRQL7HiRjv0LriCzgYecKWNaoTrC44v203xTwkTiW21vYhfcWtW32C1evH1MTFyLXkrJ-zGDFAD4paKrWTnqQOiM/s200/IMG_2312.JPG) |
Witte stupa |
We hebben veel kilometers te doen dus gaan weer door. Aan het eind van de middag arriveren we bij een nomadenfamilie. Eerst kon de chauffeur de Ger niet vinden maar de zoon des huizes haalde ons op. In the middle of nowhere staan twee Ger's , een voor de familie en een voor ons. We voelen ons erg koloniaal!!
Voor de Ger's staan een aantal kleine, jonge kamelen. Ze wachten op hun moeder blijkt later. Dan kunnen ze weer drinken. Ze gaan niet mee met de moeder want dan drinken zij alle melk. De familie is ook afhankelijk van de melk. Dus wordt de melk gedeeld met de familie. Daar maken ze melkthee van, ze fermenteren de melk, ze maken er snacks van en wodka. De kleintjes zeuren een beetje om hun moeders. Die komen overigens in de verte al aangelopen. De vaders zijn nog een eindje verder weg.
We worden weer hartelijk onthaald met "melkthee" . Die valt soms zwaar maar we drinken onze kop half leeg. En proeven van de snack. De dochter en de zoon zijn thuis. Zij studeert door het jaar medicijnen ( traditionele) en hij heeft middelbare school af en gaat werktuigbouwkunde studeren. Ulaanbataar heeft heel veel universiteiten.
De zoon zorgt voor het vee. Hij melkt de kamelen driemaal per dag en scheert toevallig vandaag hun laatste wintervacht eraf.alles wordt gebruikt. De melk, het vlees, de vacht, de haren ( touw) . Ze hebben ook schapen en geiten. De koederkamelen zijn gearriveerd en het is een prachtig schouwspel om te zien hoe elk kalf zijn moeder roept. Pas later komen de mannen terug.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjSwPlhzqgw2Ynvm1Bbu6q3m7H9DoOapHHrh31HCE0EYv8w14QUJ-7YvdXN7falH-U8T71MLA7uxSQ7DEsI5pZpNlsrwbAxtlE4JtK1X9DuZ6xQb9PomLcyoPdN7PO0jw-CTLeJumP1YTY/s200/IMG_2652.JPG) |
Kamelen moeders arriveren |
Als avondeten eten we boekweit met gedroogd ( is weer geweekt) kamelenvlees en wat groente.
Als Patty ligt te slapen omdat ze nogal last heeft van haar maag, zit ik nog wat buiten. Plots komt er een busje aangereden en een familie stapt uit. Waarbij twee kinderen van ongeveer 8 en 10 jaar. Twee mountainbikes worden uitgeladen en de jongens rijden naar de kude geiten en schapen die in de verte staat. Vliegensvlug zorgen die twee jongens, als volleerd schapendrijvers, dat de hele kudde als een ronde vlek richting de Ger komt. Enkele mannen van de familie hebben zich verzameld. De kudden staat nu dicht opeen naast de Ger. Ze overleggen met elkaar en staan rond de kudde. Plots gooit de zoon des huizes zich in de kudden, de kudde stuift uiteen en hij blijft staan met een groot schaap tussen zijn benen. Binnen 5 min wordt het schaap geslacht, van zijn vacht ontdaan, ontbeend, in stukken gehakt en in het busje ingeladen. Hiervan wordt blijkbaar een zeer krachtige soep gemaakt die bedoelt is voor de zwangere vrouw ,van een van de mannen ,die snel gaat bevallen.
Het is gebeurd voor ik het besef. Als we gaan slapen horen we de moeders tevreden brommen bij hun jongen. De mannen staan inmiddels ook bij de vrouwen.
De volgende ochtend krijgen we een soort pannenkoekjes met boter en suiker voor t ontbijt. Met koffie of thee. We vertrekken vroeg.
Adelaarsvallei en n kloosterruine
De uren rijden vervelen ons niet. Wij houden wel van die eindeloze vlaktes, ook al is het nu wel erg droog. Lezen lukt niet, foto's maken alleen als we stilstaan. Maar dat geeft niet want gelukkig houden we allebei van dat turen....zo nu en dan gaat de radio aan, of zingen de heren. Shiny bereidt ons voor wanneer er iets bijzonders in het verschiet ligt. Vaak gaan we hotsend en botsend over de stoffige zandweg en zo nu en dan moeten we stapvoets over smalle stukken waarbij de auto gevaarlijk overhelt. Nog redelijk vroeg in de ochtend stuiten we op een enorme kudde paarden die bij n drinkplaats staan. We stoppen en stappen uit. Veel merries hebben veulens. Er is een prachtige hengst die de kudde leidt. Er is onrust in de kudde. Je ziet de hiërarchische verhoudingen. Wie het eerst mag drinken en wie moet wachten. En weer kunnen we niet ophouden met foto's maken.
Het is moeilijk afscheid nemen van dit mooie schouwspel. Ik kan alleen maar naar het foto album op Facebook verwijzen om er een beeld van te krijgen.
Vroeg in de middag komen we aan in de adelaarsvallei. In deze vallei vliegen naast adelaars ook baardgieren, bijzondere kraaien met rode snavels, leeuweriken en kruipen er een hoop muisjes en soort marmotten rond. Na ongeveer een half uur lopen komen we aan bij een zgn. ijsvlakte. Het is een stuk van het pas waar nog een dikke laag ijs op ligt. De rest van het ijs is in mei gesmolten. De vallei is het meest zuidelijke punt van de Gobi woestijn die we bezoeken.
Rond een uur if zes arriveren we in ins volgende Gerkamp. Met weer een hartelijk onthaal, warme douches en elektriciteit om al onze apparaten op te laden ( camera, e-reader, powerbanks, iPhones, ) . Na een goede maaltijd en n nachtmutsje is het goed slapen weer. Morgen belooft het een pittige dag te worden. Geen asfalt, droge woestijn, veel rijden.......maar daar houden we van! De weersvoorspellingen zijn goed. Wordt vervolgd.......