woensdag 29 juni 2016

De 6e dag in National Park Hustai

In het laatste Gerkamp kregen we een privé optreden van n mongoolse keelzanger en n man die erg goed een traditioneel instrument bespeelt. We zitten als koninginnen te luisteren. Indrukwekkend!
Keelzangers
Vandaag volgt n nogal wilde rit naar het National Park Hustai waar we op zoek gaan naar de Przewalskipaarden. Deze uitgestorven wilde paarden zijn er in 1993 weer teruggebracht o.a door paarden uit het Lauwerszeegebied in Nederland. Sowieso heeft Nederland qua kennis en geld Mongolië tot nu toe blijkbaar goed geholpen.
Het wordt een rit van bijna 300 km zonder asfalt. Maar het national park is het meer dan waard. Onderweg stoppen we alleen voor de lunch. Als we eenmaal goed in het park zijn gaan we op zoek naar de wilde paarden nadat we een film hebben gezien over het NP. 
We lopen door de prachtige natuur waar ik ook voor het eerst echt kan genieten van verschillende planten en bloemen. Marmotten schieten hier en daar hun hol even uit. Ze zijn heel wat groter dan diegenen die wij thuis in kooitjes houden.
Przewalskipaarden
Na n tijdje door de bergen te lopen spotten we in de verte een kudde van de wilde paarden. Ze zijn mooi en anders dan de paarden die we gewend zijn. Geeft toch een goed gevoel dat ze hier weer kunnen leven. Ze worden niet bijgevoerd, ook niet tijdens de strenge winters. Ze zijn beginnen met 15 paarden en nu zijn er meer dan 200. Dat gaat de goede kant op. We zien ook best aardig wat veulens.
Later komen we aan bij de nomadenfamilie. De vader is n "ranger" van het NP. Ze wonen met een aantal Ger's bij elkaar. Vader moeder, dochter met gezin, oma......ze hebben n kudden pArden, geiten en schapen en koeien. In de Ger's wordt weer gefermenteerd, yoghurt gemaakt en snacks. En natuurlijk worden we welkom geheten met melkthee....
Dochter nomadenfamilie
Dit lampje ligt aan een smalle, maar mooie rivier. We kijken uit op groene bergen en veel dieren. Onderweg nog n aantal gazellen en n " red deer" gezien. Dat is toch maar mooi meegenomen. 
De avondmaaltijd bestaat uit noodels met rundvlees ( gedroogd) en wat kool. Smaakt toch wel goed. Na n avondpraatje met Shiny slapen we vroeg weer. ( nou ja......dit zijn wel heel erg harde houten bedden!)
De volgende dag is het "electionday" ......verkiezingen. Dus is iedereen vrij. Volgens de gids gaat over het algemeen zo'n 40% stemmen. Nomaden moeten daar toch wel een heel eind voor gaan rijden. Met de auto of te paard. 
We vertrekken rond 9.00 uur na een zeer kleurrijk afscheid van de familie. Ontzettend aardig en lief waren ze weer.  Om 11.30 komen we terug in Ulaanbataar. Onze Gobi expeditie is tot een einde gekomen. Wat was het een ongelooflijk mooi avontuur. Nu douchen, lunchen en mij. Ogen sluiten voor 50 whatsapp en 257 emails die met het binnenkomen in het hotel binnenstromen ( WiFi wordt herkend) . Morgenvroeg met de trein naar Beijing. ( 24 uur) Daar n bezoek aan de Verboden stad, het zomerpaleis en de Hutongwijken ( per fiets). Maandag weer terugvliegen naar Nederland.....

Bijzondere bomen, n picknick en ruïnes...en n rivier...

N middels zijn we aan de 4e dag van onze expeditie gekomen. We zijn nog steeds intens tevreden. Soms is het rijden erg pittig en duurt het lang. Maar we krijgen no.g steeds niet genoeg van de eindeloze vlaktes.vandaag rijden we 270 km en we gaan naar Saikhan Ovoo. Het is nog redelijk vroeg in de ochtend en we rijden alleen maar op zandwegen en over het steppegras. Het landschap wordt kaler en kaler. Onze chauffeur moet zijn navigatiesysteem goed in de gaten houden. Er zijn geen enkele referentiepunten om aan vast te houden. Het is fascinerend! Onderweg houden we op de kale vlakte een picknick. Van het vorige Gerkamp kregen we een lunchpakket mee. Rijst met groenten en n sandwich met worst en komkommer. Het smaakt ons goed zittend op de grond met verder niets dan leegte om ons heen. Shiny en MJ brengen ons naar een speciale plek in de woestijn. Een plek waar bomen groeien die ongelooflijk diep wortelen.

Ze groeien langzaam. Er is nauwelijks water in de grond maar toch overleven ze. Ze zijn enorm fotogeniek. Dit soort bomen wordt inmiddels geplant in de woestijn, in grote hoeveelheden.
 De vlaktes houden erg lang aan. Op het einde van de middag komen we aan bij de ruïnes van het Ongiin klooster. Op het terrein is nog 1 tempel in gebruik. De rest van het klooster is verwoest door de Russen, althans, de Russen gaven de Mongolen opdracht ..........zo zijn er blijkbaar veel kloosters ter ziele gegaan. Het Gerkamp waar we verblijven ligt vlakbij aan de Orkhon rivier. Het is weer n prima kamp in een mooi groene omgeving met heuvels. De rivier loopt helemaal door de Gobi woestijn en op de plekken waar hij stroomt heb je uiteraard een mooie groene strook. Ze wassen de schapen en geiten in de rivier zodat ze schone vachten hebben als ze gaan scheren. Na de lange rit is het weer fijn douchen, ook al is het maar n zielig straaltje......het is in ieder geval lekker warm en we kunnen ook nog wat kleren wassen.

 De avondmaaltijd wordt zoals gewoonlijk rond 19.30 uur geserveerd en elke gang ( meestal 2) volgt snel na elkaar. Mongolen blijven niet lang aan tafel. Ze eten om zich te voeden, niet voor de gezelligheid. En ze drinken overal melkthee bij! 
Naast onze Ger verblijven een aantal ( lawaaierige) Koreanen die nog iets te lang doorgaan met wodka drinken. Het kan ons niet van onze slaap houden. 
De volgende ochtend moeten we weer vroeg op. Om 6 uur gaat de wekker en om 7 uur gaan we weer rijden. Elke dag wordt weer een verrassing. Qua landschap maar ook qua bezienswaardigheid zoals tempels, kloosters, canyons, kamelen, paarden, geiten en grote kuddes koeien. 
De 5e dag  gaan we naar Kharkorin en weer zullen we door een eindeloos woestijnlandschap van de Gobi rijden. Er is wel regen voorspeld en dan kan het nog wel eens slipperig worden. De chauffeur hoopt in ieder geval op droog weer. 
We vertrekken om 7 uur. Precies op tijd. De Shiny en MJ zijn mannen van de klok........nou wij toevallig ook! ........

Eindeloze vlaktes en de witte stupa...... en slapen bij n nomadenfamilie

DHet is n prachtige belevenis, wij tweeën in die 4wd met chauffeur en gids. Shiny en MJ zijn prima gasten. Zij kletsen samen voor in de auto en wij achterin. MJ is een erg goede chauffeur ook al rijdt hij soms wat hard. We zullen gedeeltelijk over asfalt rijden maar ook n groot stuk weer off. road. Het
 Landschap blijft veranderen. Het wordt droger en rotsachtiger. Toch blijven er behoorlijk wat kuddes koeien, geiten, schapen en soms kamelen voorbij trekken. We rijden vandaag 312 km. Het is mooi weer. Dat betekent dat de weg goed begaanbaar is. We rijden het traject: Baga Cazriin-Tsogt Ovoo. We vertrekken over het algemeen vroeg in de ochtend ( rond 7 uur)  en dat betekent dat we ook vrij vroeg lunchen onderweg. Vandaag wordt er voor ons door de heren een noodle soep gemaakt op een klein gasstelletje. Maar voordat we lunchen kunnen we eerst het canyonlandschap bewonderen. Het is ongelooflijk maar je kunt foto's blijven maken. Dit canyonlandschap ( Tsagaan Suvraga) heeft n prachtige rode kleur. De gids weet niet precies waar die kleur vandaan komt. Ze noemen ze ook wel de red flamed clifs.
Red flamed clifs
We rijden verder na een lekkere lunch met n cake-kruimels als dessert en n heerlijke koffie erbij. We zitten gewoon met elkaar op de grond. Prima zo.
Aangekomen op de " witte stupa" worden we weer verrast door een prachtig landschap. Het is een heilige plaats met enorme vergezichten. Dit gedeelte van de Gobi is erg droog en warm. Het is zelfs het droogste gedeelte van het land. Wij hebben geluk met de temperatuur. Hij komt niet veel hoger dan 25 Gr. Dat is heerlijk.

Witte stupa 
We hebben veel kilometers te doen dus gaan weer door. Aan het eind van de middag arriveren we bij een nomadenfamilie. Eerst kon de chauffeur de Ger niet vinden maar de zoon des huizes haalde ons op. In the middle of nowhere staan twee Ger's , een voor de familie en een voor ons. We voelen ons erg koloniaal!! 
Voor de Ger's staan een aantal kleine, jonge kamelen. Ze wachten op hun moeder blijkt later. Dan kunnen ze weer drinken. Ze gaan niet mee met de moeder want dan drinken zij alle melk. De familie is ook afhankelijk van de melk. Dus wordt de melk gedeeld met de familie. Daar maken ze melkthee van, ze fermenteren de melk, ze maken er snacks van en wodka. De kleintjes zeuren een beetje om hun moeders. Die komen overigens in de verte al aangelopen. De vaders zijn nog een eindje verder weg.
We worden weer hartelijk onthaald met "melkthee" . Die valt soms zwaar maar we drinken onze kop half leeg. En proeven van de snack. De dochter en de zoon zijn thuis. Zij studeert door het jaar medicijnen ( traditionele) en hij heeft middelbare school af en gaat werktuigbouwkunde studeren. Ulaanbataar heeft heel veel universiteiten.
De zoon zorgt voor het vee. Hij melkt de kamelen driemaal per dag en scheert toevallig vandaag hun laatste wintervacht eraf.alles wordt gebruikt. De melk, het vlees, de vacht, de haren ( touw) . Ze hebben ook schapen en geiten. De koederkamelen zijn gearriveerd en het is een prachtig schouwspel om te zien hoe elk kalf zijn moeder roept. Pas later komen de mannen terug.
Kamelen moeders arriveren
Als avondeten eten we boekweit met gedroogd ( is weer geweekt) kamelenvlees en wat groente.
Als Patty ligt te slapen omdat ze nogal last heeft van haar maag, zit ik nog wat buiten. Plots komt er een busje aangereden en een familie stapt uit. Waarbij twee kinderen van ongeveer 8 en 10 jaar. Twee mountainbikes worden uitgeladen en de jongens rijden naar de kude geiten en schapen die in de verte staat. Vliegensvlug zorgen die twee jongens, als volleerd schapendrijvers, dat de hele kudde als een ronde vlek richting de Ger komt. Enkele mannen van de familie hebben zich verzameld. De kudden staat nu dicht opeen naast de Ger. Ze overleggen met elkaar en staan rond de kudde. Plots gooit de zoon des huizes zich in de kudden, de kudde stuift uiteen en hij blijft staan met een groot schaap tussen zijn benen. Binnen 5 min wordt het schaap geslacht, van zijn vacht ontdaan, ontbeend, in stukken gehakt en in het busje ingeladen. Hiervan wordt blijkbaar een zeer krachtige soep gemaakt die bedoelt is voor de zwangere vrouw ,van een van de mannen ,die snel gaat bevallen.
Het is gebeurd voor ik het besef. Als we gaan slapen horen we de moeders tevreden brommen bij hun jongen. De mannen staan inmiddels ook bij de vrouwen.
De volgende ochtend krijgen we een soort pannenkoekjes met boter en suiker voor t ontbijt. Met koffie of thee. We vertrekken vroeg. 

Adelaarsvallei en n kloosterruine
De uren rijden vervelen ons niet. Wij houden wel van die eindeloze vlaktes, ook al is het nu wel erg droog. Lezen lukt niet, foto's maken alleen als we stilstaan. Maar dat geeft niet want gelukkig houden we allebei van dat turen....zo nu en dan gaat de radio aan, of zingen de heren. Shiny bereidt ons voor wanneer er iets bijzonders in het verschiet ligt. Vaak gaan we hotsend en botsend over de stoffige zandweg en zo nu en dan moeten we stapvoets over smalle stukken waarbij de auto gevaarlijk overhelt. Nog redelijk vroeg in de ochtend stuiten we op een enorme kudde paarden die bij n drinkplaats staan. We stoppen en stappen uit. Veel merries hebben veulens. Er is een prachtige hengst die de kudde leidt. Er is onrust in de kudde. Je ziet de hiërarchische verhoudingen. Wie het eerst mag drinken en wie moet wachten. En weer kunnen we niet ophouden met foto's maken. 
Het is moeilijk afscheid nemen van dit mooie schouwspel. Ik kan alleen maar naar het foto album op Facebook verwijzen om er een beeld van te krijgen. 
Vroeg in de middag komen we aan in de adelaarsvallei. In deze vallei vliegen naast adelaars ook baardgieren, bijzondere kraaien met rode snavels, leeuweriken en kruipen er een hoop muisjes en soort marmotten rond. Na ongeveer een half uur lopen komen we aan bij een zgn. ijsvlakte. Het is een stuk van het pas waar nog een dikke laag ijs op ligt. De rest van het ijs is in mei gesmolten. De vallei is  het meest zuidelijke punt van de Gobi woestijn die we bezoeken.
Rond een uur if zes arriveren we in ins volgende Gerkamp. Met weer een hartelijk onthaal, warme douches en elektriciteit om al onze apparaten op te laden ( camera, e-reader, powerbanks, iPhones, ) . Na een goede maaltijd en n nachtmutsje is het goed slapen weer. Morgen belooft het een pittige dag te worden. Geen asfalt, droge woestijn, veel rijden.......maar daar houden we van! De weersvoorspellingen zijn goed. Wordt vervolgd.......


Onze Gobi woestijn expeditie is gestart!


Ulaanbatar is n prima stad. Groot en redelijk overzichtig . Waar we in Rusland nog wat moeite mee hadden , namelijk de norsheid van de mensen, wordt hier ruimschoots goed gemaakt. Vriendelijke mensen die graag behulpzaam zijn. Uit zich zelf komen vragen of we hulp bij het vinden van de weg nodig hebben. We hebben geen sightseeing tour maar bekijken de stad zelf. Het grote plein voor het parlementsgebouw is indrukwekkend. Het theater aan hetzelfde plein wordt stiekem door ons bezocht. Er is zoiets als een generale repetitie gaande van n balletuitvoering door kinderen van verschillende leeftijden. Hardrode en knalroze tutuutjes komen ons tegemoet. Strakke knotjes, valse wimpers en een hoop geijdeltuit maakt het tot een ontzettende leuke aanblik. De foto's zeggen genoeg.iets verder op de middag hebben we een hypermoderne Shoppingmall ontdekt. Daar wRen we aan toe!
In de avond heerlijk gegeten met een glaasje wijn. We nemen afscheid van Danielle onze sympathieke reisgezel. Zij gaat naar een nomadenfamilie en daarnaa naar Beijing. Ze heeft het qua logeeradressen niet altijd goed getroffen. Dat is wel jammer voor haar. We hebben het stikgezellig gehad met z'n drieën . Maar we gaan elkaar nog zien. Tenslotte hebben we gezamenlijke vrienden: Henk en Fenna...... dus...

Nog een lekkere douche in het hotel en dan slapen want morgen is de grote dag.....dan begint ons Gobi avontuur.! 

Daar staan ze dan...onze gids en onze chauffeur
Hello, I am Shiny your guide and this is Amjay your driver.
Ze zien er sympathiek en jong uit. En daar staat ie dan....onze super-de-luxe four wheel drive. Helemaal voor ons alleen besteld. Fantastisch. Alle spullen kunnen mee. En zo begint ons avontuur. Nog even naar een supermarkt voor lekkere dingen en n flesje wodka voor het nachtmutsje in de Ger's. 
Het worden best zware ritten hebben ze ons al verteld. Grotendeels off the road, dus geen asfalt. We hebben een goede chauffeur en onze gids doet zijn best verstaanbaar Engels te praten. Hij is 21 en heeft net zijn bachelor gehaald. Hij wil zijn master in het buitenland doen. 
We rijden uit Ulaanbataar. Het landschap verandert vrij snel. Het blijft nog groen en hier en daar zijn grote kuddes geiten/ schapen, koeien of paarden. Het blijft n prachtig gezicht die beesten in totale vrijheid, zonder hek of prikkeldraad. Een toch zijn ze van iemand. Onderweg zien we n man en n vrouw bezig met n ziek paard. Ze geven ( geloof het of niet) hem een stoombad met waarschijnlijk kruiden erin. Een grote bak met stomend water, een deken en ze wapperen dat voorzichtig naar het paard. Die ligt en heeft het erg moeilijk. De manier waarop deze twee mensen liefdevol het paard proberen te helpen is ontroerend. Zoveel aandacht en liefde. Onderweg stoppen we voor de lunch bij n huisje met binnen 3 versleten banken en n tafel. De vrouw des huizes kookt voor ons. Het is pas 11.00 uur en we hebben geen honger. Maar niets nemen zou onbeleefd zijn en we komen tot aan de avond niets meer tegen. Dus zuchten we ff diep en bestellen n soep. We zien de vrouw des huizes voorbij komen met een grote schapenbout, horen haar hakken en na een half uur komt er een soep op tafel met ongelooflijk veel schapenvlees erin. Die heeft niet lekker 3 uur staan te stoven......nee die is even in de pan geweest, dus dat wordt heel lang kauwen. Dat valt ons zwaar omdat we ook nog eens geen honger hebben. Er wordt melkthee bij geserveerd ( melk van de koe of kameel met thee erdoor) .  We overleven het.....maar de wc achter het huisje overleven we ternauwernood. Het gaat waar je in moet plassen is zo groot dat we er bijna in stappen. Ik heb mijn fototoestel aan mijn pols en krijg plots een visioen dat die erin gaat vallen. Ik kijk naar beneden in het gat........no way dat ik mijn camera daar uit ga halen!! De mevrouw komt trouwens eerst met een schep zand om de vliegen weg te halen rondom het gat. Maar met een volle blaas in een hotsende auto is ook niet alles. Patty is inmiddels misselijk van de melkthee en het vlees. De soep van de avond ervoor in Ulaanbataar hebben we nog niet verteerd... Onderweg blijven we ons verbazen over de mooie grote kuddes, de wijdsheid van het landschap, de ruimte.....we bezoeken in een gebied met n rotsachtig landschap de ruïnes van een klooster. We zijn inmiddels al een poos op stoffige zandwegen aan het rijden. Even later stoppen we bij "the Fontaine of the eyes"... een bron waarvan het water genezend werkt op de ogen.
Genezend water voor de ogen
Ooit is er een blinde man weer ziend geworden. Omdat ik bij de ruïnes me behoorlijk had gebrand aan zeer pittige brandnetels( ik ben wel wat gewend in Nederland) heb ik de bron gezegd dat mijn ogen best wel okay zijn maar dat ik t water graag over mijn branderige benen wil gooien. Het is de gewoonte om dit alles driemaal te doen. Geloof het of niet....... binnen een half uur was mijn uitslag verdwenen en daarmee ook de brand. 
Tegen n uur of 5 bereiken we ons eerste Gerkamp.

We worden weer vrolijk en liefdevol onthaald door de familie die het kamp beheerd. Onze Ger ziet prima uit, de douches ( erg welkom) zijn heerlijk en het eten komt te vroeg en is ( overigens goed verzorgd) te zwaar voor ons door al het vlees. Dit keer is het gehakt onder een laag puree. Maar dan ook weer bergen gehakt. Vegetariërs hebben het hier moeilijk! Gelukkig krijgen we ook wat groenten en brood. Onze chauffeur en gids nemen elke keer graag onze porties vlees. Wat die kunnen verstouwen! 
Het is goed slapen na zo'n rit en n hete douche. Op het kamp zijn nog twee Nederlanders aangekomen. Die reizen 23 dagen met n gids en chauffeur door Mongolië...
De zonsondergang is weer prachtig. Het is doodstil. Heel in de verte horen we de kamelen nog. Trusten ..... Wordt vervolgd!